Matkani psykologian opiskelijaksi, osa 1

Voi kunpa muistaisin paremmin sen hetken, kun aloin pitää psykologiaa varteenotettavana vaihtoehtona tulevaisuuden suunnitelmia pohtiessani. Se hetki oli joskus syksyllä 2015, kun tajusin etteivät bioteknologia saatika eläinlääkis ehkä olleetkaan ihan minua varten. Siitä hetkestä voisi sanoa alkaneen matkani psykologian opiskelijaksi ja psykologiksi. Kaksi vuotta myöhemmin tuosta hetkestä tulen aloittamaan opintoni Tampereen yliopistossa psykologian tutkinto-ohjelman parissa. Olisiko 17-vuotias Tiia tuolloin syksyllä 2015 uskonut, jos hänelle oltaisiin kerrottu edellä mainittu? Tuskinpa.

Mutta tässä sitä silti ollaan, intopinkeänä valmiina tarttumaan uusiin haasteisiin joita syksy tulee tuomaan tullessaan. Fiilikset ovat edelleen melkoisen epätodelliset ja hämmentyneet, mutta samalla aivan älyttömän mahtavat, onnelliset ja ylpeät. Pääsin suoraan lukiosta opiskelemaan tilastojen mukaan sisäänpääsyltään toiseksi vaikeinta alaa, sisäänpääsyltään toiseksi vaikeimpaan yliopistoon. Siitä sietääkin olla ylpeä, ja tällä kertaa sallin itselleni sen vähättelemättä tekojani.
"Uskon, että viikon päästä tähän aikaan, tunti kokeen päättymisen jälkeen, saan olla ylpeä itsestäni ja antamastani panoksesta." Tekstissä Voitolla yöhön.


Blogia pitempään seuranneet ovat varmasti melko hyvin perillä kaikista matkani hurjista juonenkäänteistä ja draamasta, mutta ajattelin siitä huolimatta koostaa koko hakuprosessin ajatuksia ja tapahtumia yhteen. Miten lukiossa otin haaveeni ja tavoitteeni huomioon? Miten käytin aikani hyödyksi ennen varsinaista pääsykoevalmistautumista? Mitkä olivat mielestäni onnistumiseni avaimet? Miten käytännössä luin artikkeleita, miten toimin kokeessa? Mikä oli henkisen jaksamiseni laita? Tässä ensimmäisessä osassa keskityn käsittelemään matkaa nimenomaan haaveiden ja tavotteiden näkökulmasta. Toisessa osassa tulen kertomaan, miten konkreettisesti valmistauduin kokeeseen, luin artikkeita ja toimin kokeessa.

Matkasta kohti unelmia voisi helposti kirjoittaa kokonaisen kirjan, niin paljon minulla olisi siitä sanottavaa. Koska uskon, että tekstini voi tavoittaa paljon tulevaisuudessa psykasta haaveilevia lukiolaisia, ja miksei vanhempiakin, kehotan teitä kaikkia todellakin tarttumaan unelmiin ja työskentelemään niiden eteen! Eikä kyse tarvitse olla psykologian opiskelusta, vaan ihan jokaiselle unelmalle kannattaa antaa mahdollisuus. Toiset unelmat kantavat, toiset eivät, mutta yrittämättä ei koskaan kannata jättää.

En todellakaan tiedä mistä onnistuin repimään kaiken tahdonvoimani ja luottamuksen omiin kykyihini tämän matkan aikana, mutta ne olivat juuri ne asiat, jotka minut tähän pisteeseen saattoivat. En antanut hakijatilastoiden ja pienten sisäänpääsyprosenttien lannistaa, vaan pidin jatkuvasti yllä sitä uskomusta, että myös minä voisin kuulua siihen pienen pieneen vähemmistöön joka sisään pääsee. Koska miksipäs ei? Vaikka kokeessa on kyse myös hitusesta tuuria, hyvää onnea ja tarvittavia ominaisuuksia stressinhallinnasta taitavaan ajankäyttöön, paljon on myös hakijan omissa käsissä. Kokemusta ei tarvita, ja kuka tahansa voi tehdä poikkeuksen "sääntöön", jonka mukaan psykalle ei pääse heti ekalla hakukerralla tai suoraan lukiosta. Kun kiinnostus alaa kohtaan on aitoa ja tavotteiden eteen on valmis myös työskentelemään, mikään ei ole mahdotonta. Voin ilomielin toimia elävänä esimerkkinä tästä.
"En voi kuin kiittää itseäni siitä, että keskityin koko valmistautumisen ajan pitämään yllä positiivista fiilistä ja luottoa itseen." Tekstissä Elämä jatkuu
" - - Ainoa todellinen neuvo, jolla mielestäni voi olla vaikutusta onnistumisten kokemuksiin, on se itseensä uskominen. Tavoitteiden asettaminen ja tsemppaavien post it -lappujen liimaaminen seinille ei paljoa auta, ellei todella usko omaan tekemiseensä." Tekstissä Ajatuksia henkisestä valmistautumisesta.
Viitaten tekstin alkuun, haluaisin muistaa sen elämäni käänteentekevän hetken paremmin, koska haluan tietää mikä sai minut uskomaan omiin kykyihini. En ole aina uskaltanut nähdä omia onnistumisiani tai sallia itseni olla ylpeä niistä, joten on hieman outoakin, miten uskalsin lähteä tosissani matkalle jolla oli hyvin suuret todennäköisyydet mennä pieleen. Olen miettinyt myös sitä, mikä sai kiinnostukseni psykologiaa kohtaan roihahtamaan hetkessä niin valtaviin liekkeihin. Ehkä tuo valtava kiinnostus pystyi yksin vaimentamaan huonommuudentunteen ja epäonnistumisen pelon, ja se loi riittävän vahvan pohjan aikomukselle onnistua. Kuka tietää.

Kun sisimpäänsä on saanut istutettua tarpeeksi itseluottamuksen, haaveiden ja onnistumisen halun siemeniä, kasvaa noista siemenistä lopulta puu, jolla on vahvat juuret syvällä maan alla. Vaikka myrskytuuli katkoisikin oksia ja kiivetessä puun oksia pitkin kohti unelmia tippuisikin tuulenpuuskan siivittämänä takaisin alaoksille, vahvoilla juurillaan seisova puu ei kuitenkaan kaadu tai katkea. Vertauskuvalla haen takaa sitä, etten minäkään aivan joka hetki uskonut tämän olevan mahdollista. Olin kateellinen jo sisäänpäässeille, voivottelin omaa huonommuuttani ja syytin itseäni siitä, miksi iki maailmassa edes kuvittelin kestäväni loppuun asti. Mutta samaan aikaan vahvoilla juurillaan sisälläni kasvava puu piti minut koko ajan kiinni unelmissani ja tavoitteissani.



Yksi tärkeimmistä asioista, joilla sain ylläpidettyä unelmieni merkitystä, oli tavoitteiden kirjoittaminen ylös. Ensimmäiseksi kirjoitin tavoitelapulle "Tavoitteeni on..." -lauseita. Kirjoitin niin monta lausetta, kuin mieleen tuli tavoitteita liittyen psykologian opiskeluun. Seuraavalla kierroksella pureuduin syvemmin tavoitteideni syihin ja jatkoin lausetta "Tämä on tavoitteeni, koska...". Kun itseltään kysyy "Miksi?" tarpeeksi monta kertaa, voi päästä yllättävän syvälle omiin ajatuksiinsa. Jatkoin siis viimeisen lauseen täydentämistä yhä uudelleen: kun mieleeni tuli jokin syy tavoitteelle, kysyin itseltäni miksi se on tavoitteeni ja edelleen miksi ja edelleen miksi... Lopputuloksena minulla oli käsissäni hyvinkin henkilökohtainen lappu, jossa oli konkretisoituna tavoitteeni ja ajatukset niiden taustalla. Vaikeampina hetkinä tuosta lapusta sai melkoisesti voimaa.
"Näinä [vaikeina] hetkinä minun on palattava lukemaan artikkelien julkaisupäivänä kirjoittamaani tavoitelappua, jossa olen ruotinut haaveideni ja tavoitteideni syvimpää olemusta." Tekstissä Puolivälin kahvihetki.
En yleensä kannata elämässä Kaikki tai ei mitään -ajattelua, mutta tällä kertaa kyseiselle linjalle lähteminen oli hyvä päätös. Pystyin omistautumaan tavoitteelleni täysin eikä energiaa ja aikaa tarvinnut tuhlata mihinkään muuhun. Toki minun tapauksessani ilman opiskelupaikkaa jääminen ei olisi ollut katastrofi. Tein lukioaikana valintoja, jotka mahdollistivat minulle rennon abivuoden ja rutkasti aikaa pääsykokeeseen valmistautumiseen jo syksyllä. Tiesin kuitenkin omat kykyni ja sen, ettei minun tarvinnut uhrata viimeisille ylioppilaskirjoituksille paljoa voimavaroja. Jos olisin valinnut yo-aineiden kirjoitusaikataulun toisin, olisin ehkä joutunut keskittymään täysillä ensin niihin ja vasta sitten pääsykokeeseen. En siis voi kuin painottaa sitä, että jokaisen on itse punnittava itselle sopivimmat toimintatavat. Ilman menestystä yo-kokeissa olisin jäänyt pisteen päähän opiskelupaikasta (pääsin siis sisään yhteispistekiintiössä), joten kommentit panostamisesta ensin yo-kirjoituksiin ja vasta sitten pääsykokeisiin eivät todellakaan ole tuulesta temmattuja!

Niin, pisteen päähän. Hitunen tuuria ja hyvää onnea vaikuttivat tässä. Seuraavassa tekstissä kerron lisää kaikesta siitä, mikä oli omissa käsissäni.

Kommentit

  1. Sinulla oli kyllä ehdottomasti panostus ja motivaatio kohdillaan. Tässä mietin omaa panostustani ja tuntuu, että olisin voinut aloittaa lukemaan aikaisemmin. Nimittäin luin tasan 1,5 kuukautta, mikä on aika tiukka aikataulu, ainakin minulle.

    Olen myös paljon pohtinut omia opiskelutyylejäni ja tullut siihen tulokseen, että niitä pitää muuttaa. Esimerkiksi tein runsaasti vihkomuistiinpanoja, mutta en sen jälkeen niitä oikein lukenut, vaan katsoin suoraan kirjasta asiat. Ikään kuin tein muistiinpanot aivan turhaan. Tiedän nyt, miten luen ja panostan oikealla tavalla.

    Totta puhuen, ei tässä oikeasti ole enää kauan, kun ensi kevään valintakoemateriaalit julkaistaan. Viime vuonna Joensuun kirjat tulivat julki jo marraskuussa. Pari hassua kuukautta enään.

    Minulla on vahva tunne, että ensi keväänä lunastan itselleni sen opiskelupaikan! Aion aloittaa lukemisen heti marraskuun lopulla pää höyryten valmennuskurssin kera.

    :)



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuosta tässä koko hakuprosessissa onkin kyse: kokemuksesta oppiminen, tekniikoiden ja lukuaikataulujen hienosäätäminen sekä ylipäätään sen miettiminen mitä voisi tehdä toisin antavat valtavasti etumatkaa seuraavalle kierrokselle! Itse pohdin tällä kertaa (ja psykan yo-kirjoituksiin valmistautuessa) usein sitä, toimiko valitsemani tekniikat ja koinko opiskeluni mielekkääksi. Jos vastaus oli ei, muutin tapojani. Esimerkiksi artikkeleja aloittaessani tein vihkomuistiinpanot, mutta pian tajusin ettei niitä tullut luettua enää jälkikäteen enkä edes oppinut sillä tavalla niin hyvin. Mutta näistä lisää seuraavassa postauksessa.

      Nyt kun kirjoitukset eivät ole viemässä ylimääräistä energiaa, pystyt sinäkin aloittamaan hyvissä ajoin ja antamaan kaikkesi tälle. Uskon vahvasti, että ensi vuonna myös sinä pääset unelmiesi opiskelupaikkaan!

      Poista
  2. Onnea opiskelupaikasta - ihan mieletön saavutus ja todella ansaitsit sen! :) Oon seurannu sun blogia tän kevään ajan ja siitä on ollu suuri apu myös mun pääsykoeprosessissa :) Erityiskiitos psykan artikkeleiden tiivistelmistä!

    Mulla ei vielä tällä ensimmäisellä kerralle opiskelupaikka auennut. Kokeesta ja omista pisteistä jäi kuitenkin sellainen fiilis, että pystyin tekemään sen hetkisen parhaani, mut tilaston osaaminen ei vain yksinkertaisesti ollu vielä riittävällä tasolla.

    Oliko sulla muuten pääsykoetehtävien lisäksi muita keinoja opetella tilaston soveltamista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos onnitteluista! Ja tosi kiva kuulla, että blogista on ollut apua. :)

      Harmi, ettei sulle ovet vielä tällä kertaa auenneet. Kuulostaa kuitenkin siltä, että olet tyytyväinen suoritukseesi ja kuten itsekin sanoit, teit parhaasi. Se on tärkeintä. Ensi vuonna vaan uutta matoa koukkuun, ja lisätreeniä tilastoon! Tuo tilaston soveltamisen harjoittelu oli kyllä melkoinen pulma, ja ei mulla siihen oikein mitään keinoja ollut. Lisämateriaalin ja netistä löytyneiden vanhojen pääsykokeiden lisäksi laskin pitkän matikan tilastokurssin tehtäviä ja etsin netistä lisälaskettavaa. Mutta eivät nekään olleet lähelläkään pääsykokeen sovellustasoa. Pyrin hiomaan laskurutiinin huippuunsa ja opettelin kaavat ja niihin liittyvät "tehtävätyypit" hyvin, ja pidin mieleni avoinna sille, että kokeessa vastaan voi tulla mitä vain. Jotenkin ihmeen kaupalla sitten pärjäsin :D

      Poista
    2. Niin. Ehdottomasti kannattaa yrittää uudestaan Hanna :). Minäkään en päässyt nyt ekalla yrittämällä, tosin sisäänpääsy oli tosi lähellä.

      Jännittää ehdottomasti ensi vuoden pääsykoemateriaalit. Opetushallituksen mukaan kokeisiin tulee iso muutos. Olen esim. kuullut, että Joensuun psykan koe mullistuu radikaalisti - saattaa tulla mukaan yhteisvalintaan.

      Poista
    3. Kiitos molemmille kannustuksesta! Ens vuonna todellakin uudestaan! :)

      Viime keväänä muistan panikoineeni valmennuskurssilla sitä, kun monet toisen/kolmannen kerran hakijat osas jo kevään alussa kaikki tilaston perusasiat niin hyvin. Nyt tuntuu kuitenkin oma hakuprosessi siinä mielessä paljon mukavammalta, kun perusasiat on hallussa ja voi heti lähteä syventämään tilaston osaamista ja laskemaan soveltavia tehtäviä ym.

      Täällä jännitetään myös pääsykoemateriaaleja. Mielenkiintoista nähdä, mitä kaikkea he ens vuodelle keksivät :D

      Kiitos vinkeistä Tiia :) Täytyykin ehdottomasti hyödyntää myös pitkän matikan tilastotehtäviä ja muita vastaavia.

      Poista
  3. Tiia, sinä olet nyt insiroinut minua perustamaan oman blogini! Kiitos sinulle ja tälle blogille!!!

    Pidän blogia nyt toistaiseksi yksityisenä, sillä teen hieman enemmän juttuja, ennenkö laitan sen julkiseksi. Blogini on, niin kuin sinulla aikanaan, ihan itseäni varten, jossa pohdin ja mietin omia ajatuksia liittyen psykaan ja moneen muuhun aiheeseen. Taidanpa tehdä blogiini muistiinpanot tuosta Tampereen avoimen yliopiston kognitiivisen neurotieteen kurssista, jonka pari päivää sitten aloitin. Eli ei mitään maailmaa mullistavaa, aika teoreettisia postauksia, mutta minusta mielenkiintoisia.

    Aion myös tehdä tulevan pääsykokeen muistiinpanot ja fiilikset blogiini. Niitä on sitten kiva lukea myöhemmin, kun pääsen sisälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvän päätöksen teit! ;) Minusta tuntuu, että iso tekijä menestykseeni sekä psykan kirjoituksissa että nyt pääsykokeessa oli nimenomaan tämä blogi. Kun on paikka mihin purkaa tuntemuksia, tiivistää, kirjoittaa, neuvoa muita ja ylipäätään muokata tietoa uuteen muotoon, opiskelu tuntuu heti ihan erilaiselta. Lisäksi blogin lukijoiden antama kannustus ja vertaistuki tuovat oman lisänsä valmistautumiseen!

      Tuosta yksityisestä blogista on hyvä aloittaa, jotta mitkään ulkoiset paineet tms. eivät estä kirjoittamasta juuri sellaista tekstiä ja sellaisista aiheista kuin itse haluaa.

      Poista
  4. Hei! Tiia onko sinulla jotain hyviä konkreettisia neuvoja artikkeleiden opettelemiseen? Taidan ehkä hakea ensi vuonna Jyväskylään, niin artikkelit siellä odottaa. Tutkimusten mukaan alleviivaaminen ja uudelleen lukeminen ovat kuulemma huonoimpia opiskelutekniikoita. Itse kyllä alleviivasin omat pääsykoekirjani todella hyvin. Sen sijaan harjoituskokeet ja kaikki muut, kuten post-it -lappujen tekeminen ovat parhaita menetelmiä.

    Miten niitä artikkeleita siis luit? Miten pystyit muistamaan nippelitietoa, kuten prosentti- tai vuosilukuja? Olen tilannut Suomen psykologisen seuran Psykologia-lehden, jossa on runsaasti tieteellisiä psykologia-aiheisia artikkeleita, niin sen avulla alan jo harjoittelemaan niiden läpikäyntiä.

    Kiitos jo etukäteen!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on varmaan jokin telepaattinen yhteys, sillä JUURI ÄSKEN kirjoittelin ja nyt julkaisinkin toisen osan tästä postauksesta. :D Siinä käsittelen tarkemmin sitä, miten luin artikkeleita. Tähän totean saman minkä itsekin tavallaan totesit jo, että tietoa muokkaavat strategiat ovat toistavia strategioita tehokkaampia! Kannattaa siis muokata tietoa uuteen muotoon (käsitekartat, taulukot, muistilaput, flash cardit, sarjakuvat, runot...). Ja jos on vähänkään visuaalinen oppija (niin kuin esim. minä olen), värit auttavat muistamaan paremmin.

      Poista

Lähetä kommentti